Skip to content

Borregaard vant Eksportprisen 2020

  Borregaard vant Eksportprisen 2020. Foto: Eksportkreditt

  Tradisjonsrike Borregaard, med hovedkontor i Sarpsborg, slo rekordmange nominerte bedrifter i kampen om å vinne Eksportprisen 2020.

  I sylskarp konkurranse med 101 nominerte bedrifter var det industrikonsernet Borregaard som ble kåret til årets eksportbedrift.

  Borregaard er et strålende eksempel på en virksomhet som har klart å kombinere innovasjon, vekst og bærekraft. Dette er et grønt industrieventyr Norge kan være stolt av. Borregaard er en kompetent organisasjon med dyktige medarbeidere på alle nivå som er opptatt av bærekraftig produksjon,
  Næringsminister Iselin Nybø

  Om Eksportprisen 2020

  Det er EksportkredittGIEK og Innovasjon Norge som står bak Eksportprisen. Formålet er å premiere norske eksportører som har lykkes med å bygge verdier i Norge gjennom utenlandske markeder.

  Kriteriene for å vinne Eksportprisen er at bedriften må ha en høy eksportandel, vise til lønnsomhet over tid, vise til verdiskaping i Norge og vise til innovasjon av produkt og/eller marked. Borregaard treffer på alle disse punktene.

  Å bli tildelt eksportprisen er en veldig hyggelig tilbakemelding å få, ikke minst fordi prisen verdsetter det vi har oppnådd innen bærekraft, innovasjon og kompetanse. Dette er en pris for hele vår organisasjon. Administrerende direktør i Borregaard, Per A. Sørlie

  Valget falt til slutt på Borregaard, som ifølge juryen vinner prisen fordi selskapet har evnet å omstille seg kraftig, og gått fra å være en ganske tradisjonell norsk industrivirksomhet som utviklet cellulose og papir, til å bli et moderne industrikonsern med et bredt produktspekter og kunder over hele verden.

  God økologisk ressursforvaltning

  Produktene Borregaard tilbyr markedet er i all hovedsak produsert av tømmerstokker. Selskapet tilbyr nesten 700 forskjellige produkter, hvorav nesten alle har sitt utgangspunkt i biomassen i tømmerstokker.

  «Dette er god økologisk ressursforvaltning, og gir en markedsmessig robusthet som tåler svingninger i enkeltmarkeder,» skriver juryen videre.

  Foto: Pexels.com

  Biovanilin, som brukes i matproduksjon i stedet for naturlig vanilje eller oljebasert vanillin, er et av produktene Borregaard selger. Et annet er bioetanol, som brukes som drivstoff. Andre eksempler er bindemiddel som brukes i dyrefôr og biopolymerer som erstatter oljebaserte produkter i byggeindustrien, landbruket, batterier mm.

  Langsiktig Grønn strategi

  -De seneste 20-30 årene har vi beveget oss i en veldig spesialisert og grønn retning. Resultatet er at vi veldig i tiden nå, sier Administrerende direktør Per A. Sørli.

  En krone som ble plassert i Borregaard i 2012 har vokst til fem kroner i dag. I tillegg kommer utbytte. I samme periode er totalindeksen på Oslo Børs nesten doblet.

  Er Borregaard-aksjen en ESG-investering?

  Bærekraftlige og ansvarlige investeringer forkortes ofte til ESG som står for “Environmental, Social og Governance”. På godt norsk går det på hensyn til miljø, samfunnsansvar og eierstyring.

  Vi har i hvert fall høye rangeringer, tildels toppkarakterer, på målinger av miljøpåvirkning og karbonavtrykk. Det er god grunn til å hevde at Borregaard har ESG-elementer i seg, og det kan forklare at kursen har gått så mye i år, sier Sørli.